Svetovni dan juda praznujemo 28. oktobra

Shinnosuke Kano, danes poznan kot Jigoro, se je rodil 28. oktobra 1860 v vasi Mikage v provinci Settsu (danes Mikage-cho, Higashinada Wardm Kobe) na Japonskem. Na dan njegovega rojstva praznujemo svetovni dan juda.

Poleg vadbe različnih borilnih veščin tedanjega časa, je veliko pozornosti namenjal izobraževanju. Bil je vizionar čigar doktrina nas še danes bogati in nas spodbuja, da smo predvsem boljši ljudje.

O judu

Foto: Erik Žunec

IJF - International judo federation

Vir: IJF – International judo federation
https://www.ijf.org/history

Izraz JU-DO

Izraz “ju-do” je mojster Kano-San začel uporabljati po ustanovitvi Kodokana leta 1882. Dvorano za usposabljanje je poimenoval “ko do kan” ali “kraj za poučevanje poti.” Japonska beseda “ju” je bila v rabi že prej in izhaja iz borilne veščine “ju jutsu” ter pomeni “mehko”. Besedo “do”, ki pomeni “pot” je povzel iz poimenovanja svoje borilnice.

Judo je postavil na principu “seiryoku zenyo”, ki ga lahko prevajamo kot “vložek najmanjše energije za največji učinek”. Študij uporabe tega principa v praksi in teoriji juda nas spodbuja k nenehnemu razvoju in izpopolnjevanju.

Drugi pomemben princip se nanaša na vsakodnevno delovanje v družbi in temelji na pojmu skupnega dobrega “yita kyoei” (obojestranska korist ali blaginja). Vsak dan je lahko priložnost za dobra dela.

Mojster Jigoro Kano je svoja učenja zastavil široko. Nenehno nas usmerjajo v telesno, umsko in moralno delovanje, uporabno v vsakodnevnem življenju.

Ljubljana, 26.8.2020
Zapisala: Viktorija Pečnikar Oblak
Vir: N. Murata (2005), Mind over Muscle: Writings from the founder of judo Jigoro Kano, Kodansha USA